Dinsdag 11 september 2018 was het zover. Bart Tommelein, Vlaams minister van Energie, bezocht onze klant ADR Technics in Lier om aanwezig te zijn bij de introductie van een uniek zonneproject. Een project waaraan Hitma heeft meegewerkt door het leveren en installeren van een hightech meteostation.
Groene energie
De Vlaamse regering leverde al heel wat inspanningen om de productie en het gebruik van groene energie te stimuleren. Om de doelstellingen van 2020 te behalen, is het goed de brug te slaan tussen wat technisch mogelijk is en wat de mens daadwerkelijk nodig heeft aan energie. Wetenschappelijk en proefondervindelijk onderzoek vormen de noodzakelijke basis voor vooruitgang, maar ook voor de transitie naar een duurzame wereld. Om die expertise uit te bouwen, ontwikkelde ADR Technics (groothandel gespecialiseerd in energieconcepten) samen met EnergyVille / VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) een proefstation met zonnepanelen die zowel elektriciteit als warm water produceren.
100% elektriciteitsverbruik dekken
Wat houdt dit zonneproject precies in? Met de steun van onderzoeksorganistatie EnergyVille / VITO installeerde ADR Technics een uniek proefstation op hun dak met 44 innovatieve en hoogtechnologische zonnepanelen. ADR Technics schat dat deze panelen 100 procent van hun elektriciteitsverbruik zullen dekken. Zo voorzien ze zelf in hun energiebevoorrading en dragen ze bij aan het bereiken van de klimaat- en energiedoelstellingen.
Weerdata verzamelen met Lufft-weerstation
Het Lierse project bundelt verschillende groene energietechnologieën. De zonnepanelen worden gebruikt om warm water en elektriciteit te produceren en op te slaan. Daarnaast wordt het teveel aan opgewekte energie aangewend voor de volledige KMO-zone waar ADR Technics is gevestigd. Tot slot integreert het project een weerstation uit het Hitma-assortiment, te weten de WS600 van fabrikant Lufft. Dit weerstation is uitgerust met de heel nauwkeurige solarimeter; SMP3. De weerdata die met dit weerstation worden verzameld, worden ook ter beschikking gesteld aan onderzoekscentra.
Uniek proefstation
Uniek aan het proefstation is de combinatie van verschillende soorten zonnepanelen in diverse opstellingen. Metingen per paneel bestuderen de ideale opstelling voor een maximumrendement. Een ander cruciaal onderzoekspunt is de opslag van zonne-energie. ADR Technics experimenteert met de opslag van energie in verschillende soorten batterijen. Naast de traditionele modellen testen ze bijvoorbeeld ook een milieuvriendelijke zoutwaterbatterij.
Expertise doet ontwikkeling groene energie groeien
Het proefstation voorziet dus in de energiebehoefte van ADR Technics en ’s nachts zorgt een intelligente batterij voor de buitenverlichting van het gehele bedrijvengebied. Ook laadpalen voor elektrische auto ’s en fietsen maken deel uit van het proefstation. De laadsnelheid van auto ‘s verdubbelt (en meer zelfs) door rechtstreekse voeding van zonne-energie in combinatie met netstroom. Dankzij de koppeling van onderzoek en praktijk bouwt ADR Technics haar expertise uit. Het proefstation monitort continu. ADR Technics verzamelt en verwerkt de meetdata en EnergyVille / VITO biedt ondersteuning bij het analyseren ervan. Het Lufft WS600 weerstation maakt het mogelijk panelen met elkaar te vergelijken. ADR Technics zet de resultaten van de metingen in om het budget van klanten onder controle te houden en het rendement te optimaliseren.
Keuze voor Lufft-weerstation
ADR Technics heeft ervoor gekozen met Hitma samen te werken, omdat naast de nodige ondersteuning bij de keuze van het meest geschikte meteostation onze servicetechnieker de configuratie van de modbus ter plaatse kon uitvoeren. Maar waarom viel de keuze op het Lufft WS600-UMB-weerstation? Dit compacte weerstation is door de unieke eigenschappen inmiddels het meest toegepaste weerstation uit ons assortiment. Het station is uitgevoerd met een temperatuur-, relatieve vochtigheid-, luchtdruk- en doppler radarregenmeter. Het instrument meet in een geforceerde geventileerde weerhut de buitentemperatuur en luchtvochtigheid. Dit geeft ook een zuivere meting tijdens windstille dagen of bij mist. De regenmeter is zonder meer intelligent te noemen aangezien deze ‘ziet’ of het regent of sneeuwt. Daarbij is de regenmeter onderhoudsvrij en wordt deze automatisch verwarmd bij temperaturen onder het vriespunt.
Modbus
De geïntegreerde ultrasone windopnemer, die net als de regenmeter intern wordt verwarmd als de temperatuur onder de 0°C komt, meet de windrichting en windsnelheid zonder bewegende delen. Optioneel is het WS600-UMB weerstation uit te rusten met RVS-masten met bliksemafleider of lichtkubus met lux-meting. Standaard hebben de WS-weerstations een digitale uitgang met o.a. Modbus RTU, maar deze zijn met een moduul om te zetten naar analoge uitgangen. Het grote voordeel van Modbus is dat er maar één kabel en één overspanningsbeveiliging nodig zijn. Dit optionele kastje met overspanningsbeveiliging wordt geplaatst op het punt waar de kabel het gebouw in gaat. Dit beschermt bij blikseminslag het achterliggende systeem.
Mijn collega Teun Mulder laat in deze demovideo zien hoe dit Lufft-weerstation werkt:
Vakmensen ondersteunen
Ik ben trots dat wij een bijdrage heb kunnen leveren aan dit project van ADR Technics. Dat ADR Technics een voortrekkersrol speelt in het meer toegankelijk maken van hernieuwbare energie voor huishoudelijke en semi-industriële toepassingen is zonneklaar. Zij gebruiken hun expertise ook om installateurs centrale verwarming om te scholen tot installateurs hernieuwbare energie en dat is een prachtig initiatief.Het is mooi dat Hitma met het Lufft-weerstation een passende oplossing voor heeft kunnen bieden.
Bent u ook op zoek naar een soortgelijke, of andere meettechniek-oplossing, neem dan gerust contact met me op.